Snoezelruimte

Op ons kinderdagverblijf hebben we ervoor gekozen een aparte ruimte in te richten als snoezelruimte. Maar wat is snoezelen precies en waarom kiezen we ervoor dit aan onze kinderen aan te bieden? Het woord snoezelen is samengesteld uit de woorden snuffelen (ontdekken) en doezelen (genieten). Snoezelen is:

  • via zintuiglijk aangename prikkels,
  • in een sfeervolle omgeving,
  • op individueel tempo,
  • contact maken met het kind.

In de groepsruimte komen kinderen met vele prikkels in aanraking, zoals het spel van andere kinderen, speelgoed, de telefoon, bezoek etc. Door met een beperkt aantal kinderen naar de snoezelruimte te gaan, kan de pedagogisch medewerker de zintuiglijke prikkels afzonderlijk en intens aanbieden op maat van de kinderen. Dit zorgt voor rust en laat jonge kinderen genieten.

Onze snoezelruimte van 15 m² is onder andere ingericht met een waterbed met een geïntegreerde bubble unit (een waterzuil met licht en zuurstofbelletjes), een droomwolk met kleine lichtjes, een aromalampje, een vloeistofprojector, spiegels en een cd speler. Daarnaast is er los materiaal aanwezig zoals verschillende voel-, geluids- en geurelementen die geschikt zijn voor kinderen van deze leeftijd.

Om de snoezelruimte op een goede manier aan kinderen aan te bieden, hebben verschillende pedagogisch medewerkers hier een cursus ‘snoezelen’ voor gevolgd.