Slapen en rusten

Buiten slapen

Steeds meer kindercentra laten hun kinderen buiten slapen, zelfs bij lichte vorst. Dit is goed voor de weerstand. Vooral kinderen die vaak verkouden zijn of last hebben van luchtweginfecties en allergieën zijn hierbij gebaat. Uit medisch oogpunt is het absoluut verantwoord om buiten te slapen als de kinderen maar voldoende zijn aangekleed (gewone kleding, jas, muts en slaapzak en bij vorst een skipakje). U neemt uw baby tenslotte ook mee in de wagen als u buiten gaat wandelen.

De verticale groepen beschikken over vier buitenbedjes per groep en de babygroep heeft acht buitenslaapplekken. Wij zijn van mening dat buiten slapen de gezondheid ten goede komt, zeker voor kinderen met luchtwegaandoeningen. Bovendien hebben wij de ervaring dat veel kinderen gemakkelijker tot rust komen en langer doorslapen dan op de binnen slaapkamer en worden minder gestoord door andere kinderen. Uiteraard worden de kinderen passend aangekleed voor het slapen in de buitenlucht. Wij kiezen er bewust voor vooral de jongste kinderen en de kinderen die anders niet goed tot rust komen buiten te laten slapen. Wij vragen ouders hier toestemming voor tijdens het intakegesprek.

Inbakeren

We hebben ook ruime ervaring met het inbakeren van kinderen. Wij gebruiken hiervoor speciale inbakerdoeken. Als u dat wenst kunt u aangeven dat uw kind ingebakerd mag worden. Inbakeren geeft het kind een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Wanneer een kind koorts heeft, heupdysplasie heeft of net is ingeënt, mag het niet worden ingebakerd. Wij verwachten dat u deze informatie doorgeeft wanneer uw kind (regelmatig) ingebakerd wordt.

Tot slot

Slapen is niet verplicht, kinderen krijgen alle beschikbare mogelijkheden om te kunnen slapen, maar we kunnen ze niet dwingen. Kinderen die niet meer naar bed hoeven, kunnen in overleg met de ouders ook in de groep even rusten of aan een activiteit meedoen.