Natuurbelevingstuin

De Tweeling beschikt over een grote natuurbelevingstuin waar we iedere dag met de kinderen te vinden zijn. De aangelegde paadjes, heuvels, zandkuil en een tunneltje zorgen ervoor dat de kinderen zich volop kunnen bewegen en uitleven. Een aparte waterloop, blotevoetenpad en kruidenstrook brengen eveneens een speels en leerzaam element in de tuin. Ook zijn er boomstronken en boomstammen om overheen te klimmen, eraf te springen of tussen de schors kleine beestjes te ontdekken. Door de verschillende planten, gras, kruiden en (fruit)bomen, beleven de kinderen actief de natuur en haar vier seizoenen mee. 

Dat kinderen het recht moeten hebben om in de natuur te spelen wordt als doel opgenomen bij de rechten van het kind.  

Kinderen vinden het heerlijk om in de tuin te spelen. Kinderen plukken kruiden en bloemen om aan te ruiken of om een natuurschilderij of soepje van te maken. Ook wroeten de kinderen graag in de modder bij de watertafel. In de logboeken op de groepen lees je een foto- en procesverslag over de kind volgende natuuractiviteiten die plaats hebben gevonden.  

Onze pedagogisch medewerkers krijgen trainingen aangeboden om de natuurbeleving bij kinderen te stimuleren. Ook tijdens teamdagen wordt hier veel aandacht aan besteed. Onze medewerkers zijn zich zeer bewust van hun eigen reacties op kleine beestjes en op de natuur. Ze zijn niet vies van wat modder en bij een regenbuitje gaan de laarzen aan, capuchons op of schuilen ze met de kinderen. Deze boodschap komt ook bij de kinderen over en we hopen ook bij jou als ouder. 

Tijdens het buitenspelen stimuleren de pedagogisch medewerkers de kinderen meer van de natuur te ontdekken en te gebruiken tijdens hun spel. Naast de waarde die het heeft kinderen met de natuur vertrouwd te maken heeft dit nog een functie: alle ontwikkelingsgebieden bij de kinderen worden door doelgerichte spelinteracties in de natuur gestimuleerd. 

Zowel voor buiten als binnen hebben wij materiaal aangeschaft om de natuur nog verder te kunnen onderzoeken. Buiten staat een tuinkast met daarin potloepen, zuigpotjes, terrariumbakjes, verzamelbakken en zoekkaarten. Ook voor binnen hebben we een verzameling aan materialen die met de natuur te maken hebben en tevens een aanvulling zijn om de natuur nog beter te leren kennen en ontdekken.