Natuurbelevingstuin

We beschikken over een grote natuurbelevingstuin, waar we  met de kinderen zeker één keer per dag te vinden zijn. De  van verschillende materialen aangelegde paadjes, heuvels, zandkuil en een tunneltje zorgen ervoor dat de kinderen zich volop kunnen bewegen en uitleven. Een aparte waterloop, blotevoetenpad en kruidenstrook brengen eveneens een speels en leerzaam element in de tuin. Ook zijn er boomstronken en –stammen om overheen te klimmen, eraf te springen of tussen de vermolmde schors kleine beestjes te ontdekken. Door de verschillende planten, gras, kruiden en (fruit)bomen, beleven de kinderen actief de natuur en haar vier seizoenen mee.

Dat kinderen het recht moeten hebben om in de natuur te spelen wordt als doel opgenomen bij de rechten van het kind: Recht van Natuur.

Het kan je als ouder gebeuren dat je je kindje op komt halen terwijl het heerlijk in de tuin aan de watertafel met takjes in de modder zit te wroeten. Of dat je tussen de struiken kinderen ziet die wormen hebben opgegraven. Kinderen plukken kruiden en bloemen om te ruiken en om daar een natuurschilderij van te maken. In de logboeken lees je een foto- en procesverslag over de slakken die in de appelboom kruipen en in de groepsruimte staat een doorzichtige bak met rupsen die uitgroeien tot vlinder.

Onze pedagogisch medewerkers hebben een interne training gevolgd om de natuurbeleving bij kinderen te stimuleren. Zij zijn zich zeer bewust van hun eigen reacties op kleine beestjes en natuur. Ze zijn niet vies van wat modder en bij een regenbuitje schuilen ze met de kinderen onder de boom. Deze boodschap komt ook bij de kinderen over en we hopen ook bij jou als ouder!

Tijdens het buitenspelen prikkelen de pedagogisch medewerkers de kinderen meer van de natuur te ontdekken en te gebruiken tijdens hun spel. Naast de waarde die het heeft kinderen met de natuur vertrouwd te maken heeft dit nog een functie: ook alle ontwikkelingsgebieden bij de kinderen worden door doelgerichte spelinteracties in de natuur gestimuleerd.

Zowel voor buiten als voor binnen hebben wij materiaal aangeschaft om de natuur nog verder mee te kunnen onderzoeken. Buiten staat een tuinkast met daarin bijvoorbeeld potloepen, zuigpotjes, terrariumbakjes, verzamelbakken en zoekkaarten. Ook voor binnen hebben we een verzameling aan materialen die met de natuur te maken hebben en tevens een aanvulling zijn om de natuur nog beter te leren kennen en ontdekken.