Eten en drinken

De gezondheid van de kinderen is een belangrijk aandachtspunt. We proberen zo gezond en biologisch mogelijk te eten en drinken. Na een proefperiode en afstemming met de ouders via een ouderavond en een enquete hebben we de warme, biologische maaltijd ingevoerd tijdens de lunch.

Waarom kiezen we voor biologische, veganistische warme maaltijden?
Dit is een van onze bijdragen aan een duurzamere wereld. De bio-industrie is heel slecht voor het milieu. Wel is goed gekeken naar de volwaardigheid van de maaltijden.

Onze ervaring leert, dat kinderen veel energie verbruiken tijdens het binnen en buiten spelen op ons dagverblijf.  Daarom is het voor veel ouders prettig, ’s avonds de kinderen direct een boterham te kunnen geven en zo de avondspits  rustiger te laten verlopen.  Wat de voedingswaarden betreft, is het echter geen probleem de kinderen twee maal warm te laten eten per dag voor ouders die dit wensen.

Een bijkomstig voordeel is, dat veel kinderen beter eten als zij met andere kinderen samen aan tafel zitten en de sfeer gezellig is: er is tijd voor een gesprekje en een liedje. Zo hebben we al menig groenteweigeraar kunnen overtuigen.

Hoe worden de maaltijden bereid en zijn deze volwaardig?
De verschillende maaltijden zijn door onszelf ontworpen en bereid en bestaan onder andere uit seizoengroente, peulvruchten en volkoren granen. De gebruikte producten zijn 100% natuurlijk en biologisch zonder chemische toevoegingen of bindingsmiddelen. De maaltijden voldoen aan de Warenwetgeving babyvoeding, de richtlijnen van het Voedingscentrum en de Hygiënecode (wij volgen het Hygiëneprotocol voor kleine instellingen).

Na de warme maaltijd bieden we de kinderen altijd biologische yoghurt met honing (vanaf een jaar) aan. Kinderen die weinig gegeten hebben, hoeven dan niet met een lege maag naar bed.

Zijn de maaltijden gepureerd?
Wij pureren de voeding alleen voor heel jonge kinderen die nog niet kunnen kauwen. Voor grotere kinderen wordt de voeding geprakt. Een volgende stap is dat de voeding niet langer klein gemaakt wordt, maar ‘gewoon’- in grotere stukken – wordt aangeboden. De voeding toont grotendeels de natuurlijke kleuren van alle ingrediënten en is daarom erg kleurrijk. De groenten en peulvruchten worden in de verticale groepen apart van de rijst, aardappel en pasta aangeboden. De kinderen herkennen wat er in zit.Ouders die de Rapley-methode hanteren (kinderen geen gepureerde voeding aanbieden maar herkenbare stukken om ‘af te happen’ kunnen zich hier ook in vinden.

Mijn kind heeft een allergie. Kan het toch mee-eten?
We hebben ruime ervaring in de omgang met kinderen die een allergie of intolerantie hebben. Alle maaltijden en knabbels zijn notenvrij. Verder houden we rekening met de andere meest voorkomende allergieën: koemelk (lactoseintolerantie), ei, soja en sesam. Ook bij een fructoseintolerantie en coeliakie (overgevoeligheid voor gluten) kunnen we in overleg bekijken wat er wel en niet aangeboden mag worden.
Elke dag worden de ingrediënten van de aangeboden maaltijd op het dagmenu in de hal vermeld.

Voor kinderen met een koemelkallergie, vragen we ouders een alternatief mee te geven voor het toetje, zoals rijstevla of sojavla.

Wat wordt er aan tussendoortjes aangeboden?
Naast de warme lunch, hebben we rond 9.30 en 15.30  een gezamenlijk tafelmoment met fruit/groente (zoveel als de kinderen willen), water of kruidenthee en een knabbel. De kinderen kunnen kiezen uit een maïswafel, cracker, speltkoekje, krakeling of soepstengel. Deze tussendoortjes zijn allemaal biologisch en suikervrij. In de namiddag komt hier nog een beker yoghurt bij.